[Gastblog] De programmeerbare wereld

De laatste dagen is er heel wat heisa ontstaan over de Britse plannen om kinderen vanaf het basisonderwijs te leren programmeren. Als gedreven Coderdojo coach was ik erg verbaasd over de verontwaardiging van sommige mensen en groeperingen. Mijns inziens zijn er twee elementen die meespelen in de weerstand tegen deze initiatieven. Enerzijds is er een kortzichtige visie op wat “programmeren” is en anderzijds een gebrek aan inzicht (of verbeelding) over onze snel veranderende wereld.

Onze ouders komen uit een generatie waar mensen zélf nog dingen maakten. Mijn grootvader bouwde zijn serres en stallen zelf en mijn vader timmerde een werkbank in elkaar waarop in de loop der jaren de meest wonderlijke kuntselwerken en machines ontstonden.
In de laatste dertig jaar is onze leefwereld steeds meer digitaal geworden. Jammer genoeg is de cultuur van dingen zélf doen en zélf in elkaar steken niet mee geëvolueerd. Uiteraard zijn er steeds amateur-programmeurs of digitale kunstenaars geweest, maar de eerlijkheid gebiedt om ons te zeggen dat dat een niche is en zeker niet “mainstream”. De man in de straat heeft er zich bij neergelegd dat zijn digitale werkmiddelen gemaakt worden door grote bedrijven en dat hij zich moet schikken naar wat zij aanleveren.

Wanneer we praten over “kinderen leren programmeren”, dan bedoelen we dat we van onze kinderen terug “makers” willen maken, in plaats van enkel “consumenten”. We leren hen het digitale equivalent van nestkastjes bouwen, of een litho graveren, of zelf een gitaar knutselen. “Programmeren” is in deze context niet het aanleren van een programmeertaal als Java of C++. Het gaat erom dat ze leren hoe ze een computer kunnen laten doen wat ze zélf willen, in plaats van wat er standaard inzit. Iemand die zegt dat we van onze kinderen apathische robots en nerds willen maken miskent de enorme creativiteit en vrijheid die we hen eigenlijk willen meegeven!

Een tweede belangrijke aspect is dat de wereld om ons heen ook steeds meer “programmeerbaar” wordt. Uiteraard zet deze trend zich initieel vooral in in de digitale wereld. Iemand met een beetje kennis van zaken kan vandaag zelf kleine programmaatjes schrijven om informatie uit Google of Facebook of andere systemen te halen. Deze bedrijven beheren bijna al onze persoonlijke informatie, maar ze geven ons ook de kans om er zelf mee aan de slag te gaan. Ook overheden stappen meer en meer in verhaal van “open data” waardoor iedereen toegang kan krijgen tot publieke informatie om er digitaal mee aan de slag te gaan. In een moderne democratie kan men zo’n evolutie alleen maar toejuichen.

Met de revolutie rond 3D printen zien we dat deze trend zich doortrekt naar de fysieke wereld. Met gratis software en een beetje kennis van zaken worden de meest wonderbaarlijke creaties realiteit. Het is moeilijk om de volledige impact hiervan op 20-30 jaar in te schatten. Wat zeker is, is dat we op de rand staan van een programmeerbare wereld, die we zowel digitaal als fysiek persoonlijk naar onze hand kunnen zetten! Op voorwaarde dat we noties hebben van programmeren uiteraard…

Koen Pellegrims
Ondernemer, gastdocent aan Thomas More en gedreven Coderdojo coach
@kpellegr

De kinderen tonen hun creaties op het eind van de coderdojo

De kinderen tonen hun creaties op het eind van de coderdojo

Advertenties

Een gedachte over “[Gastblog] De programmeerbare wereld

  1. Pingback: Voel je het momentum? | Blog of a web techie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s