Elektriciteit

Ook het nieuws gezien? Over het tekort aan elektriciteit.

Ja, ondertussen is het alweer “bon ton” om voor kernenergie ed te zijn maar in 2005 helemaal niet. Toen was ik nog jongerenvoorzitter van Jong VLD (nog voor het afgekalfde Open VLD). Toen er nog politieke jongerenbewegingen waren.
Toen pleitten wij voor het behoud van kernenergie en haalden toen al argumenten aan die de WHO later nog zou herhalen (niet op basis van ons artikel maar toch…)

Jong-VLD: Voorstander van behoud kernenergie

Berichtdoor Persberichten op wo 7 sep 2005, 17:23

Ook Jong VLD pleit voor het behoud van energiewinning uit kerncentrales en vertrouwt in de technologische vooruitgang voor het oplossen van het probleem van het kernafval. Tevens wil Jong VLD dat de overheid mee investeert in de ontwikkeling van derde generatie kernreactoren, de zogenaamde EPRs (European Pressurised Water Reactor). 

Uiteraard pleit Jong VLD ook voor de uitbreiding van het gebruik van alternatieve energiebronnen zoals wind-, getijden- en zonne-energie, maar nu al is duidelijk dat deze alternatieven tegen 2015 onvoldoende zullen zijn om het wegvallen van kernenergie op te vangen. Bovendien is bijvoorbeeld windenergie nog steeds een stuk duurder dan conventionele energiebronnen. Wil de SP.A “de mensen” in de toekomst nog meer laten betalen voor hun energie?
Bovendien is oa. windenergie bij de huidige stand van de technologie een weinig stabiele energiebron. Als er te weinig wind is, kunnen de turbines niet draaien, als er veel wind is, evenmin. Het ziet er dus naar uit dat de alternatieve energiebronnen zullen moeten aangevuld worden met een goedkope, stabiele energiebron. Kernenergie opwekken in eigen land is hiervoor nog steeds de meest geschikte oplossing. Zelf uitstappen uit kernenergie en tegelijk elektriciteit aankopen die is opgewekt uit kernenergie in Frankrijk (aan de Belgische grens!), is al helemaal absurd.

Onze kerncentrales behoren tot de veiligste en milieuvriendelijkste van de wereld. Onze kerncentrales zijn ook nog relatief jong. Kerncentrales van dit type kunnen desgewenst nog tot 2030 mee zonder bijkomende veiligheidsrisico’s. Bovendien produceren kerncentrales geen CO², noch stikstof- of zwaveloxides, wat het behalen van de strenge Kyoto-normen ten goede komt. Voor Jong VLD kan er ook best geïnvesteerd worden in “derde generatie” kernreactoren, ter vervanging van de huidige Belgische reactoren.
Als jongeren vinden wij dat de keuze voor onze energiebronnen gegrond moet zijn en op langere termijn moet bekeken worden. Daarnaast spreekt het vanzelf dat negatieve milieueffecten van de energieproductie zoveel als mogelijk moeten worden vermeden. Kernenergie is in dat opzicht onontbeerlijk. Voor de berging van het kernafval bestaan al een aantal technologische oplossingen (berging in diepe, geologisch stabiele kleilagen) die in de toekomst verder moeten worden onderzocht en in de praktijk gebracht.
Jong VLD steunt dan ook het wetsvoorstel-Dedecker en roept de VLD-parlementairen en Voorzitter Somers op het voorliggende voorstel te ondersteunen.

Dewi Van De Vyver, Voorzitter
Edward Roosens, Politiek Secretaris

In 2005 was het nog niet “bon “ton” om over kernenergie op deze manier te praten. Toen was ik een dissident, iemand die het niet goed voor had met onze toekomst en moederke natuur. Een politieke carrière is mij niet gegund geweest. Ik weet één ding, als we achtereen hier collectief in de kou en donker zitten moeten ze niet aan mijn deur komen kloppen,
Jammer dat onze politici zo kortzichtig zijn. Ik lach mij een kriek als ik Freyake vandaag op het nieuws een Staten Generaal over energie hoor bijeen roepen. Had ze dat niet in 2005 kunnen doen, dan hadden we nu misschien al een antwoord gehad.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s