dilemma

Ik, ik die voor de politiek was, ik die sinds mijn eerste middelbaar overtuigd was van mijn burgerplicht, ik die in talloze spreekbeurten het over de politiek heeft gehad, ik die mij gewaagd heeft aan een politiek avontuur, ik, ik overweeg niet te gaan stemmen. Ik ben zo ontgoocheld in alles. Ik geloof er niet meer in. Ik geloof niet meer in de mensen die vandaag aan politiek doen. Ik geloof niet meer wat ze zeggen want ze zeggen al zolang hetzelfde. En zelfs de “nieuwe” mensen zijn niet nieuw want ze zijn dochter of zoon van en dus brengen ze ook geen nieuwe ideeën of waarden mee. Dus wat is mijn stem dan nog waard? als mensen die nog nooit verkozen zijn ( na herhaaldelijk proberen) toch minister worden, als zonen en dochters op strategische plaatsen worden gezet zodat hun plaatsje verzekerd is, als het enige waar men mee bezig is snel rijk worden is op kap van de burgers die nog de moeite doen om te gaan werken. Waar zijn we dan mee bezig. Neen, ik zie het nog niet zitten om op 13 juni te gaan stemmen. Deze keer zeg ik misschien ook eens foert.

Advertenties

4 gedachtes over “dilemma

 1. Ik heb schrik dat ik moet gaan zitten en dat kan ik al helemaaaaaal niet opbrengen.
  En stemmen … ik weet helemaal niet meer wie de goei zijn 😦

 2. Ik zou ’t ook niet meer weten. En hier ook schrik om te moeten gaan zitten. En dat de dag na een trouwfeest… 😦

 3. We stemmen voor het parlement, niet de regering. Dat een minister niet verkozen is, is uitzonderlijk maar op zich geen probleem. Het is het parlement dat de regering goedkeurt.
  En die parlementsleden kiezen we dus zelf. De hele toestand waar we nu inzitten kan je niet afschuiven op ‘de politici’. Een paar jaar geleden was klare en duidelijke taal nog een pluspunt als je verkozen wilde geraken, nu zijn ’t allemaal leugenaars die het te simpel hebben voorgesteld. Ik heb een eenvoudige oplossing: stem niet voor mensen die het allemaal raprap zullen oplossen of die vertellen dat compromissen uit den boze zijn. Baseer je stemadvies niet op tv-debatten of oneliners. Beperk je keuze niet tot de bekende koppen. Neem je verantwoordelijkheid als actieve burger in een democratie en wees geïnformeerd.
  Ik zou ook graag op een Waal kunnen stemmen, daar niet van, maar dat hebben we zelf onmogelijk gemaakt. En we blijven stemmen voor mensen die het systeem nog verder willen verzieken en dat als ‘oplossing’ zien.
  Een bevolking heeft de politici die ze verdient. We stemmen blijkbaar op slogans zonder erover na te denken. Dan moet je niet kwaad zijn op politici die daarop inspelen.

 4. Wat Toon zegt is waar, maar er zit een grote adder onder het gras. Ook ons kiessysteem is zo opgebouw dat degenen waar je dan uiteindelijk je stem aan geeft het nooit kunnen halen worden aangezien er nog altijd lijst en kopstemmen worden geteld (de apparenteringen niet te vergeten). Diegenen die je dan wel verkiest, boven een bekende kop of een sloganeske brulboei, die hun stemmen helpen om diegenen die je NIET wil kiezen aan de macht te helpen.
  Ook de macht van de partijen die met mensen spelen als met pionnen op een schaakbord niet onderschatten. voeg daar nog de pseudo macht van de media aan toe en welk parlementslid heb je dan uiteindelijk gekozen ???
  Als de partij je niet op één twee of drieplaats dan kan je het schudden. En geloof mij, de partijen zijn absoluut niet bereid hun macht af te staan, wat ze ook maar durven beweren.
  Ik denk er ook sterk over na om niet meer te gaan stemmen.
  Het is nog de enige foert stem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s