kool

Elke zoveel weken trek ik een voormiddag uit om voor Daan allemaal potjes verse groentjes met aardappelen te koken. Op die manier tracht ik te vermijden dat het kind enkel wortelpap eet omdat dat de gemakkelijkste groenten zijn om in zo een kleine hoeveelheden klaar te maken. Ik trek dan richting groentenafdeling en laat mij gaan op de courgetten, knolselder, bloemkool, broccoli. Om maar te zeggen dat hij genoeg varriatie krijgt op het menu. Eergisteren was het zover, tijd om te koken. Dus ik naar de winkel en zie daar een rode kool liggen. Ik denk, kool is kool dus rode kool it is. Nu een rode kool dat is niet niks. Dat weegt gigantisch veel en is ook vrij groot en lomp. Dus ik start met de buitenste blaadjes eraf te trekken om dan twee minuten te moeten nadenken hoe dat dat weer wordt versneden. Ik herinnerde mij vaag mijn moeder/vader die zo’n kool dan in twee sneden en dan in reepjes. Dus ik hak met mijn groot zeer scherp mes (zo’n chique mes van een japans merk, ik zoek het voor u nog wel eens op) in op mijn kool om nog geen centimeter dieper te eindigen. Uiteindelijk ben ik er dan maar gewoon hompen af beginnen snijden en die dan in reepjes. Ik steek alles in de pot en begin deze te koken. Ondertussen pak ik het boekje “Aan Tafel” van K&G er nog eens bij voor leuke gerechtjes om er dan pas achter te komen dat rode kool maar pas geserveerd mag worden vanaf 12 maanden, ik ben een goeie 5 maand te vroeg. Ik trek dan maar den boek van den boerenbond open voor rode kool en zie daar dat je die moet STOVEN en niet koken… hup mijn kool van het vuur, afgieten (dat water is blauw) Terug naar mijn kookboek: stoof een ajuin en een kilo appelen mee met de rode kool. Aarch, geen appelen in huis. Ik in de auto naar de winkel om appels. Thuis gekomen, eerst appelen schellen, ajuin versnijden, stoven, kolen erbij, half uur later appelen erbij en dan 2 uur!!! laten stoven.
Soit om maar te zeggen dat ik nooit meer verse rode kool klaar maak en dat het een hele tijd gaat duren voor we dat nog eens eten. Na twee dagen rode kool in serieuze porties (ons groenten quota van deze week is zeker gehaald) steekt er in de vriezer nog een hoeveelheid waar ik een leger met kan eten geven.
Daan zal ooit wel eens rode kool krijgen maar dan zal het wel uit een pot van Hak of het een of ander komen.

Voor zij die wel nog moed hebben na deze blog, hierbij het recept:

1 rode kool
50gr vetstof
1 ajuin
1kg appelen
100Gr suiker

snij de rode kool in repen. Stoof eerst een ajuin in de vetstof, voeg er de rode kool aan toe. Stoof voor 30 min. Voeg de appels eraan toe. laat een uur of 2 stoven.
Voeg dan pas de suiker toe. Wanneer je een dikke saus wil kan je deze indikken met aardappelzetmeel.

Smakelijk

Advertenties

4 gedachtes over “kool

  1. Het klinkt anders wel heel smakelijk! Jammer genoeg zou er bij ons iemand luid protesteren als ik dat klaarmaak – en aangezien de andere er ook nog te jong voor is, bewaar ik jou receptje voor binnen een 7-tal maanden 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s